Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Κελεστίνος ο 5ος


Με αφορμή την χθεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Πάπα Βενέδικτου του 16ου -που κατά τα φυσικά φαινόμενα που ακολούθησαν μάλλον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κεραυνός εν αιθρία- ότι πρόκειται να παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου επικαλούμενος λόγους υγείας, έγινε γνωστή η πιο χαρακτηριστική περίπτωση παραίτησης προκαθήμενου της Αγίας Έδρας, εκείνη του  Κελεστίνου του 5ου το 1294.*

Ο Pietro Angelerio και μετέπειτα Πάπας Κελεστίνος ο 5ος, μοναχός από τα 17 του χρόνια, ενδέκατος και προτελευταίος γιος ενός αγρότη από την επαρχία Lavoro της Ιταλίας, γεννήθηκε το 1215. Στις 5 Ιουλίου του 1294 κι ενώ ο Παπικός θρόνος ήταν κενός για δυο χρόνια υπέκυψε στις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε από καρδινάλιους και τους βασιλείς Κάρολο τον 2ο της Νάπολης και Ανδρέα, της Ουγγαρίας και ανήλθε στον παπικό θρόνο σε ηλικία 79 ετών.

Ανάμεσα στις παπικές βούλλες που εξέδωσε, δύο παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με τη πρώτη επιβεβαίωνε απόφαση του Πάπα Γρηγορίου του 9ου (1271-1276) που όριζε να κλείνονται οι καρδινάλιοι στο κογκλάβιο για την εκλογή νέου πάπα και με τη δεύτερη αναγνώριζε το δικαίωμα σε κάθε πάπα στο μέλλον να μπορεί να παραιτείται του αξιώματός του. Πέντε μήνες και εννέα μέρες μετά την ενθρόνισή του στην κορυφή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στις 13 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος και παραιτήθηκε για να επιστρέψει στην “γαλήνη και την παρηγοριά” της μοναχικής ζωής.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του έλεγε: "We, Celestine, Pope V, moved by legitimate reasons, that is to say, for the sake of humility, of a better life and an unspotted conscience, of weakness of body and of want of knowledge, the malignity of the people, and personal infirmity, to recover the tranquillity and consolation of our former life, do freely and voluntarily resign the pontificate, the place, the dignity, occupation, and honors of which we expressly renounce, and we give full and free faculty to the college of cardinals canonically to elect a pastor of the Universal Church."

Ο επόμενος Πάπας, ο Βονιφάτιος ο 7ος εκλέχτηκε για πρώτη φορά μετά από συνεδρίαση του κογκλάβιου, κεκλεισμένων των θυρών. Η Καθολική εκκλησία αγιοποίησε τον Κελεστίνο το 1313, δεκαεπτά χρόνια μετά το θάνατό του. Κανένας άλλος Πάπας στη συνέχεια δεν πήρε το όνομα Κελεστίνος. 


*Η προηγούμενη αυτής του Βενέδικτου παραίτηση Πάπα ήταν του Γρηγόριου ΙΒ΄ το 1415, μόνο που εκείνη οφειλόταν σε όλως συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία κι ήταν αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων και συμβιβασμών.

Περισσότερα εδώ, εδώ κι εδώ.
Αφορμή για το ποστ στάθηκε η μινιατούρα του 15ου αιώνα που εικονίζει τον Πάπα Κελεστίνο να προσεύχεται γονατιστός, που βρήκα εδώ


-Διαβάστε: Ποιος θέλει να δει τον Πάπα, στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου. 










4 σχόλια:

serenata είπε...

Εμένα πάντως κάτι μου βρωμάει στο Βατικανό!
Τι είναι ο Πάπας; Δημόσιος υπάλληλος να πάρει σύνταξη;
Που ακούστηκε συνταξιούχος Πάπας;!!!
Δεν είναι πολύς ο καιρός που ο νυν Πάπας άνοιξε λογαριασμό στο twitter.
Τι τον έπιασε ξαφνικά και θέλει να φύγει;
Μήπως αυτά που ακούγονται για σεξουαλικά σκάνδαλα;
Λέω εγώ τώρα.....

Καλό βράδυ:)

Σελιτσάνος είπε...

Προφανώς η φωτό είναι από νεανικό του άλμπουμ,γιατί δεν τον λες και 79 χρονών σ' αυτήν.

Τσαλαπετεινός είπε...


 serenata: Αν εκτός του  twitter έκανε και στο φβ λογαριασμό, το βρίσκω απόλυτα φυσικό να μην τα προλαβαίνει όλα. Οπότε καλώς παραιτήθηκε.

;-)

Τσαλαπετεινός είπε...


 Σελιτσάνος: Μα ξέρετε τώρα. Πάντα διαλέγω φωτογραφίες που κολακεύουν τους άλλους και τους δείχνουν όσο το δυνατόν νεότερους.Κι αν δε βρω, ανοίγω το photshop.