Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Into Εternity - Armadillo

Το cinedoc παρουσιάζει σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο δύο βραβευμένα Δανέζικα ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους. (Το εισιτήριο και για τις δύο προβολές κοστίζει 6 ευρώ)

Για το πρώτο, του Michael Madsen διάρκειας 75` που προβάλλεται στις 7 το απόγευμα ο A.O. Scott των New York Times έγραψε: «Προτίθεμαι να περιγράψω το Into Εternity ως το πιο ενδιαφέρον αλλά και το πιο ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς.» 

Into Εternity: Με αφορμή την πρώτη επέτειο από τον σεισμό στην Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, το τσουνάμι και τις εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες που ακολούθησαν, το ντοκιμαντέρ θυμίζει τους ανυπολόγιστους κινδύνους που εγκυμονεί η παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας για την ανθρωπότητα. Συναρπαστική και συγχρόνως ανατριχιαστικά τρομακτική, η ταινία ταξιδεύει τους θεατές σε έναν κόσμο που δεν έχουν ξαναδεί: εκεί όπου μαζεύονται μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών αποβλήτων από τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Στη Φιλανδία έχει κατασκευαστεί το πρώτο «νεκροταφείο» ραδιενεργών αποβλήτων, σκαμμένο στο βάθος ενός τεράστιου γρανιτένιου βράχου. Υπολογίζεται ότι θα παραμείνει ασφαλές για 100.000 χρόνια. Ποιός όμως μπορεί να διανοηθεί και να εγγυηθεί για τις συνέπειες αν ποτέ, για κάποιο λόγο, αυτό το Κουτί της Πανδώρας ανοίξει;



Το δεύτερο ντοκιμαντέρ, το Armadillo του Janus Metz Pedersen, διάρκειας 100` προβάλλεται στις 8.30, έχει αποσπάσει το βραβείο Critics Week Grand Prize στο Φεστιβάλ Καννών 2010

Armadillo: Τον Φεβρουάριο 2009, μια ομάδα Δανών στρατιωτών φτάνει στην βάση Αρμαντίλο του Αφγανιστάν. Μαζί τους, ο ντοκιμαντερίστας Γιάνους Μετζ, ο οποίος, έχοντας πρωτοφανή για τα στρατιωτικά δεδομένα ελευθερία πρόσβασης στο υλικό που κινηματογραφεί την καθημερινότητά τους. Από την ζωή στους κοιτώνες μέχρι την προετοιμασία των αποστολών και τις ίδιες τις μάχες, o Μετζ, γίνεται μάρτυρας μιας πραγματικότητας που θέτει σημαντικά ερωτήματα γύρω από την ηθική της αποστολής τους στο Αφγανιστάν. Οι εν ψυχρώ δολοφονίες Αφγανών, όπως τις κατέγραψε η κάμερα του Μετζ, θα αποτελέσουν αποδεικτικό υλικό για ένα σκάνδαλο που θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην πατρίδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: