Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Ξέπλυμα βρώμικου ποταμού


ή το ΥΠΕΧΩΔΕ σε απόγνωση

Έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες: ένα τηλεφώνημα εκεί που δεν το περιμένεις και μια φωνή να σου αναγγέλλει με ενθουσιασμό: «σε τρία τέταρτα είμαστε εκεί!» την ώρα που εσύ κοιτάς με απόγνωση το βρώμικο πάτωμα, τη στοίβα των άπλυτων πιάτων, τη στοίβα των εφημερίδων στο τραπέζι, τη στοίβα των ασιδέρωτων πάνω στο άστρωτο κρεβάτι. Όλες αυτές οι στοίβες αθροιστικά δημιουργούν ένα βουνό που πρέπει να ανέβεις, ώστε όταν φτάσουν οι επισκέπτες το σπίτι να είναι συμμαζεμένο και καθαρό. Και επειδή το «είναι» απαιτεί χρόνο και προσπάθεια επιχειρείς μόνο να «φαίνεται». Η απόγνωση μετατρέπεται σε πανικό και γίνεσαι ξαφνικά κάτι μεταξύ της θεάς Κάλι και του Γιουσέιν Μπολτ: πλένεις πιάτα-χωρίς να τα ξεπλύνεις καλά- συμμαζεύεις όπως- όπως, στριμώχνεις ρούχα στη ντουλάπα, εφημερίδες κάτω από το κρεβάτι και στο τέλος, τη στιγμή που χτυπάει το κουδούνι, εσύ σπρώχνεις ξεφυσώντας τα σκουπίδια κάτω από το χαλί.

Όμως αν αυτό συμβαίνει ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες γιατί να μην συμβαίνει ακριβώς το ίδιο και στα πιο οργανωμένα κράτη - τηρουμένων πάντα των αναλογιών;


Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του νυκτερινού δελτίου του ΣΚΑΪ βασισμένο στην καταγγελία που έκανε ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης η ΕΥΔΑΠ άνοιξε τις στρόφιγγες του Μόρνου και έριξε 400 χιλιάδες κυβικά καθαρού νερού στον Ασωπό, με αποτέλεσμα το ποτάμι κατά την επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στις 7 Απριλίου να φαίνεται καθαρό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο ήμισυ της ημερήσιας κατανάλωσης της Αττικής.

Μέλη φορέων των Οινοφύτων καταγγέλλουν ότι αυτό αποτελεί πάγια τακτική: κάθε φορά που πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια επίσημη επίσκεψη, με εντολή του ΥΠΕΧΩΔΕ ανοίγουν οι στρόφιγγες. Από τη μεριά της η ΕΥΔΑΠ ουσιαστικά δεν διέψευσε την καταγγελία αλλά με ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι η ποσότητα που έπεσε στο Ασωπό στις 5 Απριλίου- δύο μέρες πριν την επίσκεψη των βουλευτών-ήταν μόλις 10 χιλιάδες κυβικά για τεχνικούς και μόνο λόγους και συμπλήρωσε ότι το ίδιο έχει γίνει και στις 18 και 19 Μαρτίου.

Στην ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ υπό τον τίτλο Περιβαλλοντική Εκπαίδευση διαβάζουμε: «…το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και προστασίας του περιβάλλοντος…Να αντιληφθούν την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης στην κατανάλωση του νερού και της σωστής χρήσης του.»

Αν τελικά αποδειχθούν ακριβείς οι παραπάνω καταγγελίες, εκτός της εξαπάτησης (;) των μελών της Επιτροπής, προκύπτει βέβαια κι ένα ακόμα εξ ίσου σοβαρό θέμα: η κατασπατάληση χιλιάδων κυβικών για το ξέπλυμα του Ασωπού-ουσιαστικά το κουκούλωμα της οικολογικής καταστροφής που συνεχίζεται- με τη δικαιολογία των τεχνικών λόγων, ενόψει μάλιστα καλοκαιριού.




Η φωτογραφία φυσικά και δεν είναι από τον Ασωπό.

Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ έκανε η Βίκυ Παύλου κι είχε τίτλο

Καταγγελίες για Επιχείρηση Λεύκανσης (από 11:17- 13:41)

Ασωπός SOS , H αδυσώπητη ρύπανση... , Το μήνυμα της Erin Brockovich ,

Ο Ασωπός στο Σύνταγμα Τρίτη 12 Μαϊου 09



Μουσική: Dead Already του Thomas Newman από την ταινία American Beauty του 1999



buzz it!

5 σχόλια:

xomeritis είπε...

Κάποτε ένα φίλος, μου είχε πει για τη ζωή του: "Έχω κρύψει τόσο κάτω από το χαλί μου, που σκοντάφτω συνέχεια και δεν μπορώ πια να περπατήσω."

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Μόνο την θλίψη μου μπορώ να εκφράσω καθώς είμαι από εκείνους τους άτυχους που περνούν τα καλοκαίρια τους στην περιοχή του Δηλεσίου που παίρνει νερό από τον Ασωπό.Αναρωτιέται κανείς γιατί δεν είναι στις εφημερίδες τα ονόματα των βιομηχάνων που ευθύνονται, καθημερινά, να τα διαβάζει ο κόσμος και να πράττει αναλόγως;Μόνο θλίψη, απέραντη θλίψη και αίσθημα ματαίωσης

antinetrino είπε...

Τσαλαπετεινέ γειά σου!Αυτή η πρώτη παράγραφος.... πόσα μου θυμίζει!!!!

(Όπως κατάλαβες είμαι από αυτούς που περιμένουν να δούν την κάλτσα να κρέμεται από τον πολυέλαιο για να το πάρουν απόφαση "να ανέβουν το βουνό". Οταν όμως το αποφασίσω τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.... Το πρόβλημα βασικά είναι η διατήρηση της τάξης και όχι η επιβολή).
Αντε καλό βράδυ.

Spy είπε...

@ antinetrino:
Συγγνώμη για την αδιακρισία, αλλά η κάλτσα τι ΑΚΡΙΒΩΣ δουλειά έχει στον πολυέλαιο;;;

Τσαλαπετεινός είπε...

@Thomas Xomeritis: Το να γίνεται σα ατομικό επίπεδο -το κρύψιμο κάτω από το χαλί- έχει επιπτώσεις μόνο στον ιδιοκτήτη του χαλιού ή της μοκέτας. Σε επίπεδο κράτους όμως, οι επιπτώσεις έχουν αντίκτυπο σε όλους μας. Δε μπορούμε πια να ‘περπατήσουμε’ σε αυτή τη χώρα.

@CARPE DIEM : Ναι! Και καταλήγουμε να είμαστε όλοι «βαθύτατα ενοχλημένοι»

@antinetrino: Με ξαφνιάζεις! Βλέποντας το blog σου θα έπαιρνα όρκο ότι και το σπίτι σου είναι πολύ τακτικό. Πέρα από τα αστεία πάντως θα συμφωνήσω με την ουσία: «η διατήρηση της ‘τάξης’ είναι το ζήτημα και όχι η επιβολή της» .



@ Spy: Δείτε το σα μια διακοσμητική επιλογή