Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Πολιτικές Πράξεις

Για αλλού είχα ξεκινήσει αλλά δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα-βλέπε ανάρτηση- έφτασε εκπληκτική assist πάσα από τον πιτσιρίκο και ενστικτωδώς έκανα follow αποφεύγοντας το ανελέητο screen που μου έκανε το θέμα που είχα για σήμερα.

Ο πιτσιρίκος προηγουμένως, πήρε την πάσα του από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε χθες στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με αφορμή τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας ο οποίος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είπε: «Ζούμε σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, κρίσης που οφείλεται στην ανθρώπινη απληστία αλλά και στην αδυναμία των κρατών να την ελέγξουν... Σήμερα, λοιπόν, η κοινωνική διάσταση της Ορθοδοξίας είναι εξαιρετικά σημαντική»

Θα σταθώ όμως σε ένα απόσπασμα μιας άλλης ομιλίας , του Πανηγυρικού της ημέρας που εκφώνησε ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος και η οποία δεν είχε την τύχη να προβληθεί στα σημερινά δημοσιεύματα. Το απόσπασμα αυτό αναφέρεται κατά σύμπτωση στο μακρινό καλοκαίρι του 626 και στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Πατριάρχης Σέργιος στη δραματική πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

« Η παρουσία του Πατριάρχου Σεργίου μετά των ακολούθων του και την περιφερομένη δια των χειρών του εικόνα της Παναγίας εις τα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως προς εμψύχωση των αγωνιστών, ενώ ο αυτοκράτωρ επολεμούσε εναντίον των Περσών, έσωσε την περίφημη Πόλη με την επέμβαση της θείας δυνάμεως στον Κεράτιο Κόλπο, όπου κατεστράφη ο στόλος των Αβάρων επιδόξων κατακτητών. Λέτε να ήταν ανάμειξη στην πολιτική η πράξη αυτή του Πατριάρχου Σεργίου;»



Θα αφήσω το ρητορικό ερώτημα του Σεβασμιότατου να αιωρείται- ως οφείλει άλλωστε κάθε ρητορικό ερώτημα- και θα γυρίσω μερικές σελίδες πίσω στην Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας – στην οποία δε φανταζόμουνα ότι θα επέστρεφα τόσο σύντομα- και συγκεκριμένα στο 619. Ήταν η χρονιά που ο Ηράκλειος σήκωσε τα χέρια ψηλά απελπισμένος από την τραγική κατάσταση του κράτους, που είχε αναλάβει ανατρέποντας τον προηγούμενο αυτοκράτορα και σφετεριστή του θρόνου, Φωκά.

Ίσως κανείς από τους προκατόχους του Ηρακλείου δεν είχε κληρονομήσει μια τόσο απελπιστική κατάσταση: Τα ταμεία ήταν άδεια από την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά, Άβαροι και Σλάβοι είχανε κατακλύσει τα Βαλκάνια ενώ οι φωτιές από το Περσικό στρατόπεδο στη Χαλκιδόνα ήταν ορατές από την απέναντι ακτή του Βοσπόρου.

Εκείνη τη κρίσιμη στιγμή ο Πατριάρχης Σέργιος δε περιορίστηκε στην ηθική στήριξη του Αυτοκράτορα, αλλά προέβη χωρίς κανένα απολύτως δισταγμό σε μια άκρως πολιτική πράξη. Όχι μόνο πρόσφερε τα πολύτιμα σκεύη των εκκλησιών για να κοπούν νομίσματα αλλά έθεσε όλη την εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία στη διάθεση του κράτους.


Όταν χρησιμοποιούμε ιστορικές αναφορές για να ενδυναμώσουμε τα επιχειρήματά μας, επιλέγουμε αυτές που εξυπηρετούν καλύτερα τους στόχους μας. Αν όμως παρακάμψουμε το γενικό πλαίσιο των αναφορών μας, αν σκόπιμα ή τυχαία αγνοήσουμε ιστορικά γεγονότα που γειτνιάζουν απόλυτα μεταξύ τους, αν προβάλουμε ένα σημείο μιας βιογραφίας αφήνοντας παράλληλα άλλα εξ ίσου σημαντικά στο σκοτάδι, τότε η άμυνα γίνεται ευάλωτη και μια καλή assist μέσα στη ρακέτα μπορεί να οδηγήσει σε κάρφωμα με follow.


Οι εικόνες από τη Σύντομη Ιστορία του Βυζαντίου του J.J Norwich, από τις εκδόσεις Γκοβόστη, 1999
Η Μουσική: Small Tribute του Howard Shore, από την ταινία “The Departed” 2006


buzz it!

4 σχόλια:

maximus είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη η ιστορική σας αναδρομή. Θα μπορούσε να συμβεί κάτι αντίστοιχο σήμερα; Αφήστε το να αιωρείται...η ερώτηση είναι ρητορική.

Υ.Γ. Ξεφύγατε Τσαλαπετεινέ, έχετε περάσει σε ανώτερα επίπεδα...

xomeritis είπε...

Τις θυμάμαι τις φωτιές από το Περσικό στρατόπεδο στη Χαλκιδόνα. Όχι από το 619 αλλά από τη 2α Γυμνασίου. Είχα κατατρομάξει σε σημείο που δεν πρόσεξα την προσφορά του Πατριάρχη Σεργίου. Ευχαριστώ που την ανέφερες. Καλό να τη θυμηθούν κι οι άλλοι.

Prokopis Doukas είπε...

Ιερώνυμος-Άνθιμος: Ξέρεις για τι διαφορά μιλάμε; :-)

Τσαλαπετεινός είπε...

@MAXIMUS: Οι αναλογίες που τυχόν εντοπίσατε ανάμεσα στο τότε και στο σήμερα σας διαβεβαιώνω ότι είναι εντελώς συμπτωματικές. Μήπως σας πέρασε από το μυαλό ότι το post είναι διάγγελμα και προτείνω κάτι;
«Το ένα σημείο του Τσαλαπετεινού» ας πούμε;
Και πάλι θα σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Με καλομαθαίνετε Maximus!

@Thomas Xomeritis: Φαντάζομαι ότι ο φιλόλογός της Β` Γυμνασίου ήταν πολύ παραστατικός στην αφήγηση των γεγονότων και σας έμειναν οι φωτιές της Χαλκιδόνας. Εμένα πάντως μετά τον Προκρούστη τίποτα πια δε με φόβιζε- ίσως λίγο και ο Λαβύρινθος με το Μινώταυρο να μουγκρίζει στα σκοτάδια.


@Prokopis Doukas: Παρ` όλο που πέρυσι υποστήριζα Δωρόθεο Σύρου, για το Αρχιεπισκοπικό θρόνο, μπορώ να απαριθμήσω τις διαφορές ανάμεσα…φαντάζομαι ότι αστειεύεστε με την ερώτηση που μου απευθύνετε. Είναι ερώτηση που ανήκει στην κατηγορία
«1000 ρουπίες» στο Slumdog Milionaire. Το θέμα μου πάντως ήταν ο Σέργιος. Μήπως δε διαβάσατε προσεκτικά;